Obesitat i Psoriasi, quina relació hi ha?

Aquesta setmana volia aprofitar per parlar-vos d’un article que em va ensenyar Gerard Pitarch quan vaig rotar pel servei de dermatologia titulat http://www.actasdermo.org/es/obesidad-psoriasis-naturaleza-inflamatoria-obesidad/articulo/90267151/?pubmed=true

que aparegué en Gener en Actas Dermo-Sifiliográficas. En aquest se’ns explica, com ben bé diu el títol, el vincle entre les dues patologies. Vos resumeixo:

Tant la Psoriasi com l’Obesitat tenen un estat crònic d’inflamació de baix grau. Aquesta relació pot, tant afavorir i predisposar la malaltia, com afectar a la resposta del tractament.

Sabem que la Psoriasi és una malaltia inflamatòria de la pell i/o les articulacions, que provoca la hiperproliferació de queratinocits, però i l’obsesitat?

Primer de tot,  cal comentar que s’ha evidenciat que el teixit adipós, a més de la seua funció d’emmagatzematge energètic, és un òrgan endocrí, que segrega adipoquines i citoquines inflamatòries per parts dels adipòcits.

Quines són aquestes molècules?

 •  Entre les més importants trobem citoquines com el TNF-α, la IL-6 (ambdues també presents a la psoriasi),  i la leptina, i a  l’adiponectina, molècula antiinflamatòria.

En l’obesitat, el teixit adipós es troba alterat, provocant un augment de la segregació d’aquestes molècules proinflamatòries,i la disminució dels nivells de adiponectina.

Aquest estat proinflamatori de les dues malalties ens ajuda a explicar la seua relació. Però, què ve abans, l’ou o la gallina?

Alguns estudis han intentat evidenciar que la psoriasi predisposa  l’obesitat. S’ha trobat que pacients obesos des d’edats primerenques no tenen un risc incrementat a la psoriasi, però sí a l’inrevés. No es sap ben bé el perquè, però s’han suggerit mecanismes tals com la isolació social, mals hàbits alimentaris…

A més, hem de tindre en compte que aquest òrgan, el t. adipós, ajuda a regular altres funcions de l’organisme relacionades amb el síndrome metabòlic, amb tot el que comporta.

Per altra banda, per què diem que l’obesitat interfereix a la resposta als tractaments?

 • L’obesitat s’associa a una disminució de la resposta als tractament, sobretot a aquells que s’administren en dosis fixes, ja que es necessitarà més dosis per arribar al mateix efecte.
 • Els tractaments biològics, el paper del quals és eliminar l’excés de citoquines com el TNF-α, però al trobar-se més  en nivells més elevats en persones amb sobrepès, seran menys efectius.
 • Augmenta el risc d’efectes adversos. El Metrotexat augmenta el risc d’hepatotoxicitat, ja elevat en l’obesitat; la Ciclosporina, que és altament lipofílica, si augmenta els seus nivells en sang, en conseqüència, provocarà un risc més elevat de nefrotoxicitat…

Tot això, i no hem d’oblidar, si el tractament necessita de més dosis per arribar al mateix efecte que una persona amb normopès, el cost dels medicaments també s’elevarà.

On ens situa això als metges de família?

Els metges de família hem de tindre present aquest risc dels pacients amb psoriasi cap al sobrepès i cap a tot els problemes de salut que això comporta. Pel que és important anar controlant a la consulta els factors de risc cardio-vasculars, l’IMC (recordar que l’obesitat s’entén com un IMC >30) i el seu estil de vida, i corregir-los si fes falta.

2 comentarios

 1. Interesante Mariona,
  Sin embargo sigo teniendo muchas dudas en este tema
  No he podido entrar para ver el diseño del trabajo que nos presentas. Si que he leido el abstract, pero no viene reflejado…

 2. Muy interesante Mariona, buena revisión, pero leyendo el artículo, un poco más detenidamente me gustaría hacer algunas reflexiones ya que lamento no estar de acuerdo con los autores en algunos puntos.
  A estas alturas nadie duda de la obesidad como factor de riesgo relacionado, con la etiología de los factores clásicos. Aunque recordemos que aún no aparece como factor de riesgo en el cálculo del mismo en las principales tablas de uso clínico (SEUO).
  Afirmar como hacen los autores que participa en la fisiopatología del “síndrome metabólico” me parece muy bien y magníficamente argumentado a nivel fisiopatológico pero…¿alguien se cree aun el síndrome metabólico?
  Respecto a la relación entre obesidad y psoriasis, la revisión se basan en un estudio sueco de 1986 (¿la prehistoria?) Aunque se confirma en otros más recientes, todos más o menos de hace 9-10 años, (es una pena que desde entonces no se haya investigado mas).
  Lo que si parece claro es la dificultad en tratamiento de la psoriasis con fármacos en base a que en los obesos encontramos más efectos secundarios. Por lo que la conclusión es clara, además de la psoriasis o antes que la psoriasis, hay que tarta la obesidad… ¿alguien lo dudaba?
  Pequeños detalles que unidos a un conflicto de intereses manifiesto en los primeros autores, hace que el artículo a mi juicio pierda gran parte de su brillantez.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: