Hem de vacunar de la ràbia?

Quan hem de donar profilaxis post-exposició després d’una mossegada de gos? Amb aquesta entrada vull intentar respondre a la pregunta. Tot això, sorgeix d’un cas que vam tindre fa poc i que no ens posàvem d’acord en si s’havia de vacunar o no al pacient.

Profilaxis post-ràbia val.

En resum:

Hem d’avaluar la possible exposició a la ràbia segons:

 • La presència de ràbia en la zona on va tindre lloc el contacte, o la procedència de l’animal.
 • Avaluar el tipus de contacte amb l’animal (lesions en la pell i profunditat)
 • Les característiques de l’animal agressor: l’estat vacunal, la clínica que presenta, la disponibilitat per l’observació.

El tractament després de l’exposició:

 • Tractament local de la ferida:
  • Neteja amb abundant aigua i sabó, desinfectant local.
  • No sutura de la ferida, o en cas necessari, deixar la sutura laxa sense interferir a la sortida de líquids de drenatge.
  • Ús d’antibiòtics d’ampli espectre.
  • Vacunació antitetànica segons calendari vacunal.

Aplicació de la vacuna antirràbica

  • Via IM en 5 dosis d’1,0 ml ( dia 0-3-7-14-28 post-exposició)
 • Administració de IgR
  • 20 UI/kg infiltrant a la ferida i IM

La profilaxis es resumeix en aquesta taula segons el tipus d’animal:

prof taula

4 comentarios

 1. Bona tarda a tos i totes!!!
  Estic d’acord amb que es trata d’un tema d’actualitat i jo, desde que sóc resident, m’he trobat en 3 ocasions en aquesta tessitura…
  I en el protocol que vaig trobar a l’hospital i a la web de sanitat (crec,si no recordó malament) concretament a l’apartat de l’animal a declarar posava que s’havia de posar vacuna i gamma en 3 ocasions: -si l’animal ataca sense haber-lo provocat, -si es un animal “de carrer-vagabundo”, -si no se li por seguir la pista posteriorment a la mossegada.
  Tu això Mariona, ho has trobar en algún document?? Si, no?
  Gràcies per l’elecció del tema.

 2. Enhorabona per la presentació, el quadre crec que és molt esclaridor i resumeix a la perfecció les probables situacions. Sempre s’ha d’individualitzar el cas.

  Pel que fa al protocol nostre, actualitzat al Gener de 2015, fem servir la pauta de quatre dosis per no vacunats inmunocompetents, i 5 per ID. Les mossegades per ratspenats sempre, i en cas de gos (o animal compatible) del carrer i que no es pot vigilar en principi s’hauria d’administrar la vacuna + Gamma i vigilància per Med. Prev en 72 hores.

 3. Bona vesprada!
  Perdoneu per tardar en respondre… Sabrina, com bé dius, hem de vacunar quan el gos bé mostri clínica de ràbia, ha atacat sense motiu previ, prové de zona endèmica, no es pugui posar en vigilància o bé la mossegada és de ratpenat. En el cas de animal d’origen incert, s’hauria de posar en vigilància durant 14 dies i actuar segons si el gos presenta o no símtomes de ràbia, ja que en el nostre medi, en principi no hi ha ràbia. Com bé diu Eloy, sempre s’ha d’individualitzar el cas.
  La taula és un poc resum dels documents que pose al final de l’escrit (el protocol del ministeri de sanitat i el de Catalunya)

 4. En els centres d’atenció primària no disposem de vacuna de la ràbia ni de gamma. D’on la treieu? O els deriveu a l’hospital?

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: